اندیکاتورها یا معرف های آزمایشگاهی یک کمک بسیار بزرگ در تعیین وضعیت بسیاری از واکنش های شیمیایی و بیوشیمیایی هستند. از جمله این اندیکاتورها می توان به معرف فروئین اشاره نمود که در سنجش فعالیت طیفی از آنزیم ها و واکنش های اکسایش-کاهش به کار می رود. برای تهیه این مواد می توانید به مرکز فروش مواد شیمیایی در تهران مراجعه کنید یا به صورت آنلاین آنها را خریداری و در محل دریافت نمایید. ما در ادامه به خصوصیات شیمیایی، نحوه فرمولاسیون و کاربردهای اندیکاتور فروئین می پردازیم.
ساختار
معرف فروئین
معرف فروئین (Ferroin indicator) یک محلول اسیدی با پی اچ دو (pH= 2) است. این محلول در حالت آماده حاوی دی کرومات پتاسیم و سورفکتانت سدیم دودسیل به عنوان عامل کاهنده می باشد. برای تهیه اندیکاتور فروئین غالبا کلرید آهن به مخلوطی از سولفات آهن و سدیم دودسیل سولفات افزوده می گردد. در این فرایند از آب به عنوان حلال استفاده می شود. فروئین در واکنش های اکسایش-کاهش به صورت فوری رنگ محلول را تغییر می دهد. این تغییر رنگ بسیار واضح و برگشت پذیر است. از طرف دیگر این معرف پایداری دمایی خوبی دارد و می تواند تا 60 درجه سانتیگراد نیز عملکرد خوبی داشته باشد. مجموع این ویژگی ها موجب شده است که از معرف فروئین به عنوان یک اندیکاتور شیمیایی مطمئن یاد شود.
نحوه عمل معرف فروئین
همانطور که گفتیم معرف فروئین یک اندیکاتور برای واکنش های اکسایش- کاهش است. اتم آهن در این معرف نقش محوری را بر عهده دارد. هنگامی که واکنش برای فروئین کاهشی است، اتم آهن در محلول با گرفتن یک الکترون به شکل Fe2+ در می آید و رنگ محلول به قرمز می گردد. اما اگر فروئین اکسایش یابد با از دست دادن الکترون، اتم آهن آن به Fe3+ تبدیل می شود و رنگ محلول آبی کال می شود.
نحوه عمل معرف فروئین
کاربردهای معرف فروئین
در آزمایش های بیوشیمیایی می توان از معرف فروئین برای اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم هایی که فعالیت اکسایشی-کاهشی دارند استفاده نمود (مانند کاتالاز، پراکسیداز و گلوکز اکسیداز). این تست ها در سنجش سلامتی فرد و تشخیص بیماری مهم هستند.
همچنین در سنجش فعالیت آنزیمی باکتری ها در میکروبیولوژی اندیکاتور فروئین یکی از گزینه های مناسب است. در آزمایشگاه های شیمیایی از این معرف برای تیتراسیون محلول هایی که با واکنش های اکسایش –کاهش همراه هستند استفاده می گردد. از دیگر کاربردهای معرف فروئین در محیط های آزمایشگاهی و پژوهشی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- در جنین شناسی برای مطالعه روند رشد و جذب مواد توسط جنین
- توسعه اندیکاتورهای ردوکس
- تعیین خوردگی سازه های فولادی
- استفاده به عنوان فتوکاتالیست
- تشخیص فساد برخی از مواد غذایی
- توسعه محیط های کشت میکروبی و …
معرف ها شیمیایی را بخریم یا درست کنیم؟
در گذشته هر آزمایشگاه بنا به نیاز خود اقدام به درست کردن معرف های شیمیایی می کرد. اما در حال حاضر همه این معرف ها توسط شرکت های معتبر مانند مرک آلمان تولید می گردند. حسن خرید معرف ها از برندهای معتبر به جای درست کردن آنها، اطمینان از کیفیت یک دست و عملکرد بالای آنها است. بزرگترین مشکل تهیه این معرفها در آزمایشگاه یکنواخت نبودن آنها می باشد که باعث منحرف شدن نتایج آزمایشات می گردد. به علاوه درست کردن برخی از معرف ها نیازمند تهیه مواد اضافی و صرف زمان زیاد است که موجب هزینه های اضافی می گردد.
- ۰۳/۱۰/۱۱