ال سیستئین سیگما آلدریچ
اسید آمینه ال سیستئین (L-Cysteine) در حال حاضر به صورت گسترده در ساخت داروها، تولید مواد غذایی، ساخت نانو حسگرها و مطالعات بیوشیمیایی مورد استفاده می گیرد.
اگر در پی خرید مواد شیمیایی از جمله ال سیستئین هستید قطعا با مراکز فروش مواد شیمیایی فراوانی تماس گرفتید و همانگونه که اطلاع دارید، خرید از شرکتهایی که مواد شیمیایی اصل و با کیفیت به متقاضیان خود ارائه میدهند بسیار اندک هستند. در این میان، شرکت هایی که دریافت نمایندگی های معتبر اقدام نموده اند (مانند نمایندگی رسمی سیگما آلدریچ در ایران) به عنوان منابع قابل اطمینان جهت خرید میباشند که بسیاری از مشکلات پیش روی صنعت تامین مواد آزمایشگاهی را مرتفع نموده اند.
مشخصات ال سیستئین
ال سیستئین یکی از فرم های فعال نوری اسید آمینه سیستئین است که دارای پیکربندی L می باشد. در بدن انسان این اسید آمینه از آمینو اسید متیونین ساخته می شود. بنابراین جزء اسیدهای آمینه ضروری محسوب نمی گردد.
از لحاظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی، L-Cysteine یک آمینو اسید خنثی است که جزء ترکیبات آلیفاتیک (Aliphatic) می باشد. این اسید آمینه به همراه متیونین، هموسیستئین و تورین در گروه اسید آمینه های گوگرد دار دسته بندی می گردند که دارای گروه عاملی مرکاپتو (-SH) هستند
ال سیستئین خالص در دمای اتاق به شکل کریستال های بی رنگ در می آید. این کریستال ها در آب، آمونیاک، اسید استیک و اتانول انحلال پذیر هستند. با این وجود نمی توان ال سیستئین را در بنزن، تتراکلرید کربن، اتیل استات، دی سولفید کربن، اتر و استون حل نمود.
ساختار L-Cysteine.
در بعد صنعتی ال سیستئین غالبا از هیدرولیز پر پرندگان و موی انسان به دست می آید. البته در حال حاضر می توان با استفاده از تکنیک های بیوتکنولوژی که در آن از باکتری E. coli جهش یافته (تخمیر) استفاده می شود L-Cysteine را به صورت گسترده تولید نمود.
کاربردهای ال سیستئین در صنایع و آزمایشگاه
L-Cysteine با توجه به خواصی که دارد در صنایع و زمینه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. این آمینو اسید یک آنتی اکسیدان قوی است به همین دلیل برای جلوگیری از تخریب ویتامین C (تولید انواع آبمیوه و نوشیدنی) و همچنین به عنوان یک طعم دهنده در صنایع غذایی استفاده می شود.
تاکنون محققین توانسته اند خوص درمانی و دارویی مختلفی برای ال سیستئین نشان دهند از جمله: خواص ضد التهابی، افزایش سرعت بهبود زخم، تقویت موها، محافظت از دستگاه گوارش، درمان برخی بیماری های پوستی، پیشگیری از برخی سرطان ها، درمان پورفیری اریتروپویتیک و ….
با توجه به نقش های مختلف و مهم L-Cysteine در بیوشیمی، متابولیسم و ساختارهای مختلف زیستی (مو، پوست، آنزیم ها و …) در حال حاضر این آمینو اسید به صورت گسترده در آزمایش ها و تحقیقات مختلف مورد بررسی قرار می گیرد.
ال سیستئین در تحقیقات نوین.
یکی از مهمترین استفاده های ال سیستئین خالص به کارگیری آن در سنتز پپتید (Peptide synthesis) است. سنتز پپتید به نوبه خود اهداف بسیار مهم و مختلفی دارد مانند: تولید آنتی بادی، پپتید درمانی، تولید پپتیدهای سفارشی، تصویر برداری پزشکی، تولید مواد مغذی خاص، تولید پپتیدهای آرایشی و ….
در سالهای اخیر استفاده از L-Cysteine برای ساختن انواع نانو حسگرهای زیستی به شدت افزایش یافته است از جمله: پروب های طیف سنج برای شناسایی ویتامین B1، تشخیص فلز سمی یون کادمیوم و تشخیص وجود جیوه ….